Oud

Oud, oudh, aoudh, agarträ, örnträ. Kärt barn har många namn…

Oud har använts i parfym och religiösa ceremonier sen urminnes tider. Den förförande doft som oud avger beskrivs som “orientalisk, komplex och njutbar” och produkten är värd sin vikt i guld (ett kilo oud kan kosta över en halv miljon kronor beroende på kvalitet).

Men oud är egentligen inte ett träslag, utan det är resultatet av när ett visst typ av träd blir infekterat med en specifik typ av mögelsvamp. Trädet utsöndrar ett ämne som en reaktion på angreppet. När detta sedan får tid att åldras utvecklas det karaktäristiskt väldoftande oudet.

Bitar av oud kan användas som rökelse eller destilleras till en olja som kan användas i t ex parfymer. Om en parfym har äkta oud i sig så brukar man märka det på prislappen.

Ta t ex den supernischade parfymskaparen Ensar Oud som med sitt lilla team går ut i den Kambodianska djungeln i jakt på oud och trotsar de stora parfymhusens syntetiska oudmolekyler. De framställer det med gammaldags metoder för att säkra kvaliteten. Det märks på priset. En 50 ml flaska av deras doft EO No.1 kostar $790. Vill man inte spendera åtta tusen kronor på en parfym så kan man köpa den i provstorlek på 9,5 ml för endast $149.

Vad är det mesta som ni har spenderat på en parfym?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *