De bästa sätten att applicera parfym – Hemligheterna för optimal doft och varaktighet

Parfym kan vara den osynliga accessoaren som fulländar din outfit och personliga stil. Men visste du att hur och var du applicerar din parfym kan påverka dess varaktighet och doftintensitet? I denna artikel kommer vi att avslöja de bästa sätten att applicera parfym för att maximera doftens livslängd och styrka. Så sätt dig bekvämt och förbered dig på att bli en parfymproffs!

1. Välj rätt platser på kroppen

Pulspunkter är de områden på kroppen där blodkärlen ligger närmast huden och därmed genererar mer värme. Detta värme hjälper till att sprida doften under dagen. Pulspunkterna inkluderar handlederna, bakom öronen, vid halsens botten, insidan av armbågarna och bakom knäna. Ett tips är att välja två eller tre pulspunkter att applicera parfym på – du vill inte överväldiga dina omgivningar med din doft!

2. Använd parfymen direkt efter duschen

Att applicera parfym direkt efter duschen kan hjälpa till att låsa in doften. Din kroppstemperatur är högre efter duschen, vilket gör att doften absorberas bättre. Dessutom kan fukten på huden hjälpa till att hålla doften längre.

3. Undvik att gnugga handlederna mot varandra

Du har kanske sett det i filmer eller gjort det själv – spraya parfym på handleden och sedan gnugga dem mot varandra. Men det är faktiskt ett misstag! Gnugga handlederna tillsammans skapar friktion som värmer upp huden och kan förändra doften av parfymen, vilket minskar dess intensitet.

4. Använd en doftfri lotion

En doftfri lotion eller kroppsolja kan vara en riktig spelväxlare när det gäller att få parfymen att hålla längre. Torr hud tenderar att absorbera dofter snabbare, så en återfuktad hud kommer att hålla doften längre. Applicera lotionen eller oljan direkt efter duschen och innan du applicerar din parfym.

5. Förvara din parfym korrekt

Förvara din parfym på en sval, mörk plats och undvik temperaturförändringar. Exponering för ljus och värme kan bryta ner doftmolekylerna och försämra kvaliteten.

Nu när du vet de bästa sätten att applicera parfym är du redo att maximera din doftupplevelse. Doft har kraften att påminna oss om minnen, förbättra vårt humör och uttrycka vår personlighet. Så använd din parfym med självförtroende och låt världen känna din unika doft!

Creed Aventus: Den Ultimata Guiden

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Lyko och You.

Creed Aventus är en av världens mest ikoniska och populära parfymer. Sedan dess lansering 2010 har Aventus fått en nästan kultlik status bland parfymälskare världen över. I den här artikeln kommer vi att dyka djupt in i vad som gör Creed Aventus så speciellt, dess historia och noter, samt några av de mest populära dofterna på marknaden som har inspirerats av Aventus. Låt oss börja vår resa genom att lära oss mer om Aventus och dess skapare, Creed.

Historien bakom Creed Aventus

Creed är ett brittiskt parfymhus som grundades 1760 av James Henry Creed. Huset har en lång och rik historia av att skapa exklusiva och högkvalitativa parfymer för kungligheter och kändisar. Creed Aventus lanserades 2010 för att fira husets 250-årsjubileum och blev snabbt en av deras mest framgångsrika kreationer.

Aventus är inspirerad av Napoleon Bonapartes liv och hans strävan efter framgång, makt och kärlek. Namnet Aventus kommer från latinets ”ventus” (vind) och ”a” (från), vilket betyder ”från vinden” – en passande beskrivning för en doft som har svept över världen och erövrat många hjärtan.

Noter och förlopp på huden

Creed Aventus är en mycket mångsidig doft som passar både dag- och kvällsbruk, oavsett säsong. Dess fruktiga och träiga karaktär gör den perfekt för arbetsplatsen, men den kan även bäras vid mer formella tillställningar eller romantiska dejter. Aventus har en utmärkt hållbarhet och projicerar väl, så en liten mängd räcker för att fånga uppmärksamhet.

Noter

Creed Aventus är en fruktig och träig doft som kombinerar en rad noter för att skapa en sofistikerad och maskulin känsla. Här är en snabb överblick över dess viktigaste noter:

 • Toppnoter: bergamott, svartvinbär, ananas och äpple
 • Mellannoter: björk, patchouli, ros och marockansk jasmin
 • Basnoter: mysk, ekmossa, vanilj och ambergris

Förlopp på huden

Aventus är en oemotståndlig symbios av kontrasterande noter som lyser fram på huden. Denna parfym skapar en harmonisk balans mellan den söta, fruktiga ananasen och den rökiga, robusta björktjäran – en kombination som gör doften unik och minnesvärd.

Initialt möts vi av en sprudlande toppnot av ananas. Denna not erbjuder en söt och uppfriskande inledning som är både livlig och lockande. Ananasens saftiga sötma är genast tilltalande och skapar en omedelbar känsla av glädje och vitalitet.

Så snart ananasens sötma har lagt sig, kommer björktjäran in i bilden. Denna not ger en stark kontrast till den söta ananasen, med sin djupa, rökiga och nästan läderartade karaktär. Björktjäran tillför en maskulin kant till doften, och dess rökiga toner ger en robust känsla av styrka och varaktighet.

Det är samspel mellan dessa två noter som gör Aventus så fascinerande. De kompletterar och kontrasterar varandra på ett sätt som skapar en dynamisk, spännande doftprofil. Ananasens sötma mjukar upp björktjärans kraftfulla rökighet, medan björktjäran i gengäld ger doften en djupare, mer komplex karaktär som balanserar ananasens fruktighet.

Denna balans mellan sött och rökigt är vad som gör Aventus till en sådan framstående doft. Den kombinerar de bästa delarna av två helt olika världar – den ljusa, sprudlande världen av söt frukt och den mörka, mystiska världen av rökig björktjära. Denna unika kombination ger Aventus en doftprofil som är lika djärv som den är sofistikerad, och som fortsätter att fascinera och förföra den som bär den.

Var kan jag köpa Creed Aventus och vad finns det för alternativ?

Om min recension och beskrivning låter intressant så kan man köpa Aventus här (annonslänk) men om du inte känner för att ta språnget och lägga så mycket pengar just nu så kommer det lite alternativ nedan!

På grund av sin popularitet och höga pris har Creed Aventus inspirerat många parfymhus att skapa liknande dofter, ofta kallade ”kloner”. Här är några av de mest populära dofterna inspirerade av Aventus:

Dessa kloner erbjuder en liknande doftupplevelse som Aventus men till en lägre kostnad. Det är viktigt att notera att kvaliteten och hållbarheten hos dessa alternativ kan variera, och ingen klon kommer att vara en exakt kopia av originalet. Det kan dock vara värt att prova några av dessa alternativ om du är nyfiken på Aventus men inte vill spendera stora summor pengar på en flaska.

Slutsats

Creed Aventus är en ikonisk och sofistikerad parfym som har förtrollat parfymälskare världen över. Dess unika blandning av fruktiga och träiga noter ger en elegant och maskulin doft som passar de flesta tillfällen. Om du är nyfiken på Aventus men inte vill spendera mycket pengar kan du överväga att prova några av de populära klonerna, men kom ihåg att inget kan ersätta originalet. Oavsett om du väljer att bära Aventus eller en av dess kloner, kommer du säkert att göra ett minnesvärt intryck.

Ett besök hos en italiensk barberare med Profumum Roma

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bangerhead.

Det är inte varje dag man hittar en doft som tar en på en resa till en helt annan plats, men det är precis vad Antico Caruso från Profumum Roma gör. Den här parfymen tar dig direkt till en klassisk italiensk barberare, där dofterna av raklödder, rakvatten med citrus och örter samt tradition fyller luften. Vi ska nu utforska denna fantastiska parfym och ge en djupgående recension, inklusive en utförlig beskrivning av parfymens förlopp på huden. Sätt dig ner, kära läsare, och låt oss ta en gemensam resa till den italienska solen.

Antico Caruso: En kort introduktion

Antico Caruso från Profumum Roma är en sofistikerad och maskulin doft som kombinerar klassiska och moderna inslag. Med sina träiga och aromatiska noter är denna parfym en hyllning till det traditionella hantverket och den italienska barberarkonsten. Antico Caruso lanserades år 2001 och har sedan dess förblivit en favorit bland parfymkonnässörer som uppskattar dess tidlösa och minnesvärda doft. När man pratar om barbershopdofter brukar denna nämnas som en uppskattad variant som frångår de traditionellt ”raklödderaktiga” aromatic fougere-parfymerna såsom Chanel Platinum Egoïste, YSL Rive Gauche Pour Homme, Brut, Paco Rabanna Pour Homme etc. Istället går denna i spåret ”italiensk sofistikation och hantverk”. Detta är något som verkligen tilltalar mig!

Recension

Nu när vi har introducerat Antico Caruso, låt oss dyka djupare in i parfymens värld och utforska dess förlopp på huden. Först och främst är det viktigt att nämna att denna doft är mycket koncentrerad (som i princip alla dofter från Profumum Roma), så en liten mängd räcker för att fånga uppmärksamheten och varar länge på huden. Noterna jag nämner nedan är inte nödvändigtvis de officiella noterna, utan mer min tolkning av vad min näsa uppfattar.

Doftens utveckling

Toppnoter: Antico Caruso öppnar med fräscha och sprudlande citrusnoter av bergamott och mandarin som ger en energisk och uppfriskande inledning. Dessa noter blandas snabbt med aromatiska inslag av lavendel och rosmarin som förstärker den italienska barberarens känsla.

Hjärtnoter: Efter en stund träder hjärtnoterna fram, och doften av mjukt och krämigt sandelträ och cederträ fyller dina sinnen. Här möter vi också den subtila sötman av vanilj och tonkaböna som balanserar de träiga noterna och ger en känsla av värme och komfort. Tonkaböna dyker upp tydligast här men håller långt in i drydownen.

Basnoter: När doften når sitt slutskede framträder de mustiga och jordiga noterna av patchouli, vetiver och mysk som ger Antico Caruso dess maskulina och sofistikerade karaktär. Dessa noter smälter samman perfekt med de tidigare inslagen och skapar en långvarig och minnesvärd doft som känns både tidlös och modern.

Passande tillfällen och användning

Antico Caruso är en mycket mångsidig doft som passar både dag- och kvällsbruk, oavsett säsong.

Den eleganta och maskulina profilen gör den lämplig för både arbete och fritid, och dess tidlösa karaktär gör att den passar lika bra på en fin middag som på en avslappnad eftermiddag med vänner. Antico Caruso är en doft som får dig att sticka ut på ett sofistikerat och subtilt sätt, och den blir snabbt en signaturdoft för den som bär den.

Flaskan och presentationen

Antico Caruso kommer i en stilren och enkel flaska som återspeglar parfymens kvalitet och elegans. Som alla flaskor från Profumum Roma är den fyrkantig med deras snygga typsnitt och logga på flaskan framsida. På baksidan står alltid årtalet parfymet släpptes som i detta fall är 2001. Profumum Romas dofter kommer alltid med skruvkork och förpackningen inkluderar ett sprejhuvud med kork, en liten tratt samt en miniflaska med roller som man kan ha i necessären. Eftersom doften är så koncentrerad ser jag ingen anledning till varför man skulle vilja behålla skruvkorken på för användning som splashflaska, så jag byter alltid till sprejhuvudet direkt.

Slutsats

Om du är på jakt efter en parfym som förenar tradition och modernitet, och som tar dig på en resa till en italiensk barberare, då är Antico Caruso från Profumum Roma det perfekta valet. Dess rika och sofistikerade doftprofil gör den till en favorit bland dem som uppskattar högkvalitativa och minnesvärda dofter. Så nästa gång du vill känna doften av en italiensk barberare och låta dig svepas med av dess charm och karaktär, är Antico Caruso din biljett till den perfekta upplevelsen. Prova den själv och upplev hur denna unika doft förvandlar din vardag till en dröm om italiensk elegans och hantverk.

Om ni är intresserade av Antico Caruso (annonslänk) eller något annat från Profumum Roma (annonslänk) så får ni gärna använda dessa länkar. Det kostar ingenting extra för er men betyder att jag får lite provision och kan fortsätta skapa content på Fraghead 🙂 Bangerhead har just nu det billigaste priset som jag kunde hitta så passa på!

Sommarens 15 Bästa Parfymer för Alla: Herr, Dam och Unisex

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Lyko.

Inledning

Hej där! Sommaren är här och vi vet alla vad det betyder – det är dags att byta ut vår tunga vintergarderob mot något lättare och fräschare. Det gäller inte bara våra kläder, utan också våra dofter! Här kommer jag att dela med mig av de 15 bästa sommarparfymerna för alla, oavsett om du är på jakt efter en doft för herr, dam eller en unisex parfym. Så låt oss dyka rakt in i den doftande världen av sommarparfymer!

Damdofter

1. Dolce & Gabbana Light Blue Eau Intense (annonslänk)

Denna ikoniska doft från Dolce & Gabbana är som en Medelhavssemester i en flaska. Med noter av citron, äpple och jasmin, är Light Blue Eau Intense en fräsch och uppfriskande doft som passar alla kvinnor under sommaren.

2. Marc Jacobs Daisy Eau So Fresh (annonslänk)

Marc Jacobs Daisy Eau So Fresh är en sprudlande och energisk doft som är perfekt för sommaren. Med noter av hallon, grapefrukt och vildros, är denna doft både feminin och lekfull.

3. Giorgio Armani Acqua di Gioia Eau de Parfum (annonslänk)

Inspirerad av naturens kraft och havets fräschör, är Acqua di Gioia en hyllning till kvinnans inre styrka. Doften har noter av mynta, italiensk citron och jasmin, vilket skapar en fräsch och uppiggande doft som passar perfekt för sommaren.

4. Lancôme La Vie Est Belle Soleil Cristal (annonslänk)

Lancôme La Vie Est Belle Soleil Cristal är en strålande och solig doft som är perfekt för sommaren. Denna parfym kombinerar noter av mandarin, ros, ylang-ylang och vanilj för att skapa en varm och sensuell doft som är både fräsch och sofistikerad. La Vie Est Belle Soleil Cristal är en perfekt sommardoft för kvinnor som vill ha en lyxig och feminin doft som lyser upp deras dagar och nätter.

5. Yves Saint Laurent Libre Eau de Parfum (annonslänk)

YSL Libre är en djärv och sofistikerad doft som kombinerar noter av lavendel, apelsinblomma och mysk. Det är en modern och unik doft som passar kvinnor som vill ha något annorlunda och iögonfallande under sommaren.

Herrdofter

6. Acqua di Parma Colonia Pura (annonslänk)

Acqua di Parma Colonia Pura är en fräsch och tidlös doft som passar perfekt för sommaren. Med noter av bergamott, narciss och vit mysk, är detta en elegant och sofistikerad doft som passar män i alla åldrar.

7. Dolce & Gabbana Light Blue Pour Homme Eau de Toilette (annonslänk)

Dolce & Gabbana Light Blue Pour Homme är en fräsch och uppfriskande doft för män som vill ha en lätt och luftig känsla under sommaren. Med noter av bergamott, mandarin, grapefrukt och enbär, ger denna parfym en perfekt balans mellan citrus och aromatiska toner som passar varma sommardagar.

8. Hugo Boss BOSS Bottled Tonic Eau de Toilette (annonslänk)

Hugo Boss BOSS Bottled Tonic är en sofistikerad och uppfriskande doft för män som vill ha en klassisk, men samtidigt modern, doft under sommaren. Noter av grapefrukt, gröna äpplen, ingefära och träiga toner ger denna parfym en känsla av energi och elegans som är perfekt för både dagtid och kvällsbruk under de varma månaderna.

9. Versace Eros Eau de Toilette (annonslänk)

Versace Eros är en kraftfull och passionerad doft som är perfekt för sommaren. Med noter av mynta, grönt äpple och tonkaböna, är detta en maskulin och förförisk doft som passar män som vill ha en doft som fångar sommarens energi och passion.

10. Issey Miyake L’Eau d’Issey Pour Homme (annonslänk)

Issey Miyake L’Eau d’Issey Pour Homme är en tidlös och ikonisk doft som passar alla män under sommaren. Med noter av yuzu, bergamott och sandelträ, är detta en fräsch och uppiggande doft som håller dig doftande fantastisk under hela säsongen.

Unisexdofter

11. Juliette Has a Gun Not a Perfume (annonslänk)

En minimalistisk och modern doft som passar både män och kvinnor. Not a Perfume är baserad på endast en not – Cetalox – vilket ger en ren och subtil doft som anpassar sig efter bärarens egen hudkemi. Perfekt för dem som vill ha en diskret och personlig doft under sommaren.

12. Tom Ford Neroli Portofino (annonslänk)

Tom Ford Neroli Portofino är en sofistikerad och lyxig doft som passar alla som vill ha en touch av elegans i sina sommardofter. Med noter av bergamott, neroli och amber ger denna parfym en känsla av att vara på en exklusiv semester vid Medelhavet.

13. Escentric Molecules Molecule 01 (annonslänk)

Escentric Molecules Molecule 01 är en unik och minimalistisk unisexdoft som är baserad på en enda not, Iso E Super. Denna molekyl utvecklar en subtil och personlig doft när den kommer i kontakt med din hud. Molecule 01 passar perfekt för sommaren tack vare dess lätta och diskreta karaktär, och är ett utmärkt val för alla som vill ha en doft som verkligen är unik för dem.

14. Maison Margiela Replica Beach Walk (annonslänk)

Maison Margiela Replica Beach Walk är en fräsch och minnesvärd doft som passar alla som vill ha en solig och avslappnad doft under sommaren. Med noter av bergamott, kokosmjölk och musk, ger denna parfym en känsla av en dag på stranden med sol, sand och havsbris.

15. Calvin Klein CK One (annonslänk)

Calvin Klein CK One är en klassisk unisexdoft som passar alla under sommaren. Med noter av bergamott, kardemumma och grönt te, är denna doft både fräsch och lätt. CK One är perfekt för dem som söker en enkel och ren doft som fungerar lika bra för både män och kvinnor under de varma månaderna.

Oavsett om du letar efter en doft för dig själv eller för att ge bort i present, kommer dessa 15 bästa sommardofterna för alla att göra succé. Så ta chansen och prova några nya dofter denna sommar – vem vet, du kanske hittar din nya signaturdoft!

De bästa parfymerna för våren 2023 – Uppdatera din doftgarderob för säsongen

Våren är här, och det är dags att byta ut de tunga, varma vinterdofterna mot något lättare och mer uppfriskande. I den här artikeln går vi igenom de bästa parfymerna för våren som hjälper dig att komma i rätt stämning för den här härliga tiden på året. Så låt oss dyka rakt in i vår lista över de bästa vårparfymerna som du bör överväga att lägga till din doftgarderob!

Chanel Chance Eau Fraiche

Chanel Chance Eau Fraiche är en sprudlande och frisk doft som är perfekt för vårsäsongen. Med noter av citron, jasmin och teakträ är denna parfym en sofistikerad tolkning av våren och ger en känsla av elegans och lätthet. En utmärkt parfym för både dag- och kvällsbruk som ger dig en lyxig känsla hela dagen.

Jo Malone London Wild Bluebell

Jo Malone London Wild Bluebell är en mjuk och blommig doft som tar dig med på en promenad genom en förtrollande skog fylld av vilda blåklockor. Den här delikata och feminina parfymen kombinerar noter av blåklocka, persikoblomma och vit mysk för att skapa en härlig vårdoft som du kommer att älska.

Marc Jacobs Daisy Eau So Fresh

Marc Jacobs Daisy Eau So Fresh är en sprudlande och lekfull doft som är den perfekta kompanjonen för vårsäsongen. Med noter av hallon, grapefrukt och vildros skapar den här parfymen en förförisk och energisk aura som kommer att få dig att känna dig fräsch och redo för allt som våren har att erbjuda.

Diptyque Philosykos

Diptyque Philosykos är en unik och träig doft som passar perfekt för den som vill ha något lite annorlunda till våren. Med noter av fikonlöv, fikonträd och vit ceder blir det en underbart grönskande och jordnära doft som fångar essensen av naturens återuppståndelse under våren.

Acqua di Parma Blu Mediterraneo Fico di Amalfi

Acqua di Parma Blu Mediterraneo Fico di Amalfi är en solig och fruktig doft som tar dig med på en resa längs Amalfikusten. Med noter av fikon, bergamott och cederträ fångar denna parfym de varma solstrålarna och den uppfriskande havsbrisen som kännetecknar regionen. En perfekt parfym för att fira vårens ankomst och lägga vintern bakom dig.

Hermès Un Jardin Sur La Lagune

Hermès Un Jardin Sur La Lagune är en drömlik doft som tar dig med på en resa till en hemlig trädgård i Venedig. Med noter av magnolia, pittosporum och träackord skapar denna parfym en mjuk och romantisk atmosfär som kommer att få dig att känna dig som om du är på en spännande vårupptäckt.

Det var vår lista över de bästa parfymerna för våren. Vi hoppas att du har hittat inspiration för att uppdatera din doftgarderob och fira säsongen med en ny, uppfriskande doft. Kom ihåg att experimentera och hitta den parfym som bäst passar din personlighet och stil, och glöm inte att dela dina favoriter med oss i kommentarerna! Ha en fantastisk vår!

Dior Sauvage Elixir – En djupare och mer sofistikerad doftupplevelse

Inledning

Dior Sauvage Elixir har varit i blickfånget inom parfymvärlden sedan dess lansering, och det är dags att prata om vad som gör den här doften så speciell. Detta inlägg kommer att ta en närmare titt på Dior Sauvage Elixir och varför den kan vara värd en plats i din parfymsamling.

En kort historik om Dior Sauvage

Innan vi går in på detaljerna om Dior Sauvage Elixir, låt oss först snabbt gå igenom historien bakom den populära Sauvage-serien. Lanseringen av originaldoften Dior Sauvage 2015 blev snabbt en storfavorit bland både män och kvinnor tack vare dess mångsidiga och uppfriskande doftprofil. Ni kanske också kommer ihåg alla reklamskyltar med Johnny Depp på flygplatser världen över. Den följdes av ytterligare två versioner, Sauvage EDP och Sauvage Parfum, som båda fortsatte att bygga på seriens framgång.

En djupare doftupplevelse

Sauvage Elixir är den senaste tillskottet till Dior Sauvage-familjen och erbjuder en djupare och mer sofistikerad doftupplevelse jämfört med sina föregångare. Den är utformad som en intensiv och långvarig parfym med en rik blandning av träiga, kryddiga och orientaliska noter som ger en varm och fängslande doft. Jag älskar verkligen hur länge den här håller på huden (och kläder). Den sitter på min hud i ett dygn och flera veckor på mina kläder och jackor. Helt galet!

Nyckelnoter i Dior Sauvage Elixir

Några av de mest framträdande noterna i Dior Sauvage Elixir inkluderar:

 • Lavendel
 • Kanel
 • Sandelträ
 • Vetiver
 • Patchouli
 • Amber

Kombinationen av dessa noter skapar en doft som är djup och sofistikerad, samtidigt som den behåller den ursprungliga välkända Sauvage DNA:tsfräschör och mångsidighet.

Varför du bör överväga Dior Sauvage Elixir

Sauvage Elixir är en utmärkt doft för dig som är ett fan av originaldoften men letar efter något med mer djup och komplexitet. Dess varma och kryddiga noter gör den perfekt för kvällsbruk och speciella tillfällen. Dessutom är dess långvariga karaktär en stor fördel, vilket innebär att du kan njuta av doften under hela dagen eller natten.

Dior Sauvage Elixir – En doft för alla årstider

Dior Sauvage Elixir passar bra för alla årstider tack vare dess balanserade blandning av träiga, kryddiga och orientaliska noter. Den kan användas både under varma sommardagar och kyliga vinterkvällar, vilket gör den till en mångsidig doft för alla tillfällen. Tänk bara på att den här typen av doft kan bli väldigt kraftfull på sommaren, så något sprej eller två räcker gott och väl!

Slutsats

Dior Sauvage Elixir är en fantastisk doft för dig som älskar Sauvage-serien och letar efter en djupare och mer sofistikerad upplevelse. Med dess varma och kryddiga noter samt långvariga karaktär är den perfekt för kvällsbruk och speciella tillfällen. Om du är intresserad av att lägga till Dior Sauvage Elixir i din parfymsamling, besök KICKS för att få bästa möjliga pris och snabb leverans.

6 prisvärda parfymer: Kvalitetsdofter som är snälla mot plånboken

För de med ett intresse för parfymer brukar den begränsande faktorn för hur samlingen ser ut koka ned till en sak; pengar. Betyder det att man måste spendera en förmögenhet för att bygga upp en stabil samling av hög kvalitet och variation? Nej! Läs vidare om mina bästa tips på billiga parfymer, eller så kallade ”cheapies”! 🙂

Parfym som hobby kan lätt bli dyrt. När man väl börjar bli varm i kläderna och går efter nichemärkena så börjar flaskorna kosta omkring 2000 kr eller mer. Du får ju förstås väldigt hög kvalitet och ofta rätt unika dofter för det priset men det finns faktiskt riktigt schyssta alternativ. Dessa dofter består dock oftast av helt syntetiska ingredienser för att hålla nere priset, men det betyder inte att det är en dålig doft. Här tar jag upp mina tips på vilka som kan vara värt att testa.

Versace The Dreamer

Denna doft kretsar kring tobaksblomman och doftar av vita blommor och gröna noter. De gröna noterna kommer från de olika örterna, såsom dragon och salvia men även lavendel tillför en viss örtighet. Namnet The Dreamer beskrivs av folk som passande då doften för tankarna till ett fluffigt moln. Många har svårt att beskriva denna doft då den är så unik och välkomponerad så man får kanske nöja sig med att summera den som drömsk.

Pris: ca 300 kr för 100ml

Zirh Ikon

Zirh Ikon är en lite dold pärla. Den ryktas att denna doft är Leonardo DiCaprios signaturdoft men jag vet inte om det verkligen stämmer. Doften kretsar kring rökelse, trä och kryddor och är väldigt maskulin. Den har även noter som citron och ingefära som känns fräscht i öppningen. Söker du en väldigt prisvärd rökelseparfym till samlingen som dessutom (kanske) Leonardo DiCaprio använder så kan Zirh Ikon vara värd att testa!

Pris: ca 200 kr för 125ml

Lalique Encre Noire

Kanske allas favorit-cheapie! Encre Noire från Lalique är verkligen en vetiverbomb! Allt kretsar kring det jordigt doftande indiska gräset vetiver. Flaskan är dessutom rätt snygg tycker jag. Vill du dofta som en mystisk figur i mörkret så testa den här billiga favoriten!

Pris: ca 250 kr för 100ml

Calvin Klein CK One

När Calvin Klein 1994 släppte CK One så var den revolutionerande. Den sägs nämligen vara den första parfymen som marknadsfördes som unisex. Numera känns ju det supervanligt och inget konstigt alls men då var det verkligen nyskapande! Doften är en väldigt klassiskt fräsch blandning av citrus, gröna noter och frukt. En milstolpe i parfymvärlden!

Pris: ca 250 kr för 100ml

Halston Z-14

Tom Ford släppte 2008 en parfym som heter Italian Cypress som är en hyllad barrig doft som numera har utgått och säljer därför dyrt på andrahandsmarknaden. Det många inte vet är att den ska vara extremt lik (kanske t o m inspirerad av) Halston Z-14. Halston Z-14 är marknadsförd mot män men Tom Fords version är unisex, så ta det lite som du vill. Det är citrus, barrigt, örtigt och träigt som präglar den här doften. Den stora skillnaden är att Z-14 kanske inte håller samma kvalitet som Tom Ford men det är ett oslagbart pris!

Pris: ca 200 kr för 125ml

Ariana Grande Cloud

Det här är en parfym som kanske tänjer lite på gränserna för vad som kan kallas en cheapie men jag ville ändå ta med den. Vissa som läser det här kanske har hört talas om Maison Francis Kurkdjian Baccarat Rouge 540 och det speciella med Ariana Grande Cloud är att den sägs vara otroligt lik, för en bråkdel av priset!

Pris: ca 500 kr för 100ml

Det vara mina tips för den här gången!

Om du gillade det här inlägget får du gärna följa mig på Instagram och Facebook. Om du verkligen gillade det så kan du bjuda mig på en kaffe 🙂

Musk i parfymer: Ursprung, användning och dess påverkan på doftprofilen

Musk, eller mysk som det heter på svenska, finns i många olika varianter. Ursprungligen utvann man mysk från myskhjort men det är numera förbjudet i större delen av världen och mysken i parfymer som tillverkas idag innehåller istället syntetiska alternativ. Doften av mysk kan variera mycket, allt från den mjukaste, fluffigaste bomullsmysken till otroligt utmanande animaliska mysknoter. Det som gör mysk så speciellt i parfymvärlden är att i princip alla parfymer innehåller någon slags mysknot, även om man inte alltid kan identifiera det.

Hur doftar musk?

Som jag skrev i inledningen så varierar doften mycket mellan olika varianter. Om vi börjar med den mjukaste mysken så tillför den en slags ren, fluffig känsla till en doft. Tänk dig t ex rena lakan eller en mysig filt. Denna variant är väldigt vanlig i moderna parfymer, i synnerhet i parfymer marknadsförda för kvinnor. I dagens samhälle är vi besatta av att visa att vi är rena och fräscha vilket gör sig tydligt i parfymhyllorna. Det är inget fel i det men det finns något väldigt sexigt med att lukta lite orent, vilket leder mig till andra sidan av spektrumet; animalisk mysk.

Animalisk mysk kan också variera mellan olika sorter. De mjukaste doftar lite som när du doftar på pälsen på en katt, vilket har en animalisk doft men luktar fortfarande ganska rent. De lite ”smutsigare” varianterna kan lukta mer som svett, kiss, andedräkt osv. Nu tror jag säkert att många som läser satte kaffet i halsen! ”Parfymer som luktar svett och kiss?!”. Nej då… Eller jo, kanske lite.

”Parfymer som luktar svett och kiss?!”

Riktiga klassiker i parfymvärlden innehåller nästan alltid något smutsigt i bakgrunden. Man ska liksom inte riktigt märka av det, utan de ska ligga i bakgrunden och påverka vårt undermedvetna. ”Varför?” undrar kanske många.

I en intervju fick Roja Dove frågan om hans teori varför vi gillar animaliska noter i parfym. Hans svar var att våra sinnen utvecklades för att; hitta föda, hitta en partner samt undvika fara. Därför kan en svag doft av t ex svett undermedvetet förknippas med en möjlig partner och kan således uppfattas som att någonting doftar otroligt sexigt. Det måste göras väldigt subtilt dock, för som alla som någonsin har åkt tunnelbana vet, så är svettlukt inte så trevligt. Viktigt att understryka är att Roja Dove inte talar om feromoner (vars roll hos människan har avvisats i otaliga studier) eller något annat hokus pokus, utan att detta skulle vara rent evolutionärt.

Tips på parfymer med musk

Mjuk, fluffig musk

Sexig musk

Musk för den äventyrlige

Om du gillade det här inlägget får du gärna följa mig på Instagram och Facebook. Om du verkligen gillade det så kan du bjuda mig på en kaffe 🙂

Recension av Frédéric Malle – Portrait of a Lady

Vissa kallar Portrait of a Lady den mest unisex(iga?) damparfymen någonsin. Andra säger att den har den bästa rosnoten någonsin. Vad är grejen med denna mytomspunna ros- & patchoulibomb?

För er som inte har hört talas om Frédéric Malle så är det ett fransk parfymmärke som vill visa upp parfym som en konstform och hyllar näsan bakom varje release genom att trycka deras namn på flaskan. Det är något man inte ser så ofta, näsan bakom en doft brukar nämligen oftast hålla sig i bakgrunden.

Dofterna som Frédéric Malle släpper brukar därför vara ganska ovanliga kreationer som kretsar runt kombinationer och idéer som man inte har stött på tidigare. Egentligen är Portrait of a Lady ett litet undantag här eftersom ros- & patchoulidofter har gjorts en del förut. Det som får Portrait of a Lady att sticka ut är helt enkelt hur bra doften är.

Beskrivning

Noterna som utgör Portrait of a Lady är följande (där fetstil markerar de mest tydliga enligt min näsa):

 • Ros
 • Patchouli
 • Rökelse
 • Hallon
 • Svarta vinbär
 • Kanel
 • Nejlika
 • Sandelträ
 • Musk
 • Benzoin
 • Amber

Rosen är söt, daggig, nästan ”syltig” i doftprofil. Patchoulin är ren och städad. Rökelsen är sval och diskret. Hallon sötar upp och tillför en fruktighet till doften. Patchoulin och rökelsen balanserar upp sötman från ros och hallon och gör denna doft fullständigt drömsk. Att den sedan doftar extremt mycket och länge är knappast någon nackdel. Det krävs inte många sprut för att vara helt omsluten i ett moln av Portrait of a Lady.

En unisex damparfym?

Som namnet antyder marknadsförs Portrait of a Lady mot kvinnor. Jag tycker att detta är en väldigt unisex rosparfym. Jag tror att Frédéric Malle tänkte att det kan vara svårt att marknadsföra en parfym med så tydlig ros som en unisex doft och det är därför jag misstänker att de valde att marknadsföra den som en doft för kvinnor.

Ja, doften kräver en man med självsäkerhet för att kunna bäras upp men det gäller en kvinna också. Det är inte en mesig doft. Den kommer att kräva uppmärksamhet.

Slutord

Frédéric Malle är verkligen ett av mina favoritmärken. Jag älskar hur de gör sin egen grej och skiter i trender och att näsan visas upp på etiketten. Parfym är verkligen en konstform och att de anstränger sig för att visa det gör dem så jäkla bra.

Om ni är intresserade av att testa något från Frédéric Malle så finns de flesta att testa på COW Parfymeri!

Har ni testat något från Frédéric Malle? Har ni några favoriter?

Så väljer du en parfym för hösten 2021

Luften svalnar och löven börjar falla. Det nalkas höst! Personligen en av favoritårstiderna! Läs vidare för att få tips om hur du väljer en doft för hösten!

En aspekt av hösten är ju hur fantastiskt parfymer presterar när det börjar bli lite svalare! Men hur väljer man en doft för hösten? Vad ska man tänka på?

Under sommaren när det är varmt och fuktigt vill man ju hålla sig till lite lättare, fräschare dofter men när hösten kommer kan man gå efter lite mer tyngre och tydligare dofter. Man vill helt enkelt ha en doft som kompletterar årstiden.

Under hösten hänger man mer inomhus, man dricker kanske mer varma drycker, kanske tänder säsongens första brasa. Löven faller och naturen blir grå, torr och lägger sig i dvala i väntan på våren. När man ligger där under sin filt vill i alla fall inte jag lukta citrus och blomsterbukett, utan då vill jag dofta av trä, kryddor och melankoli. Med kryddor så menar jag sk ”värmande kryddor” såsom kanel, kardemumma, kummin, peppar. Även läder och animaliska noter fungerar riktigt bra på hösten.

Jag tycker även att ros platsar på listan över noter. Man kanske i första hand förknippar ros med blomster och således med sommaren men jag tycker att det finns något melankoliskt med rosor som passar så bra på hösten.

Det här är ju såklart inga regler man måste följa utan det är snarare lite idéer och inspiration.

Några tips på noter att leta efter:

 • Cederträ
 • Sandelträ
 • Läder
 • Barr
 • Kanel
 • Kardemumma
 • Kummin
 • Peppar
 • Musk
 • Benzoin
 • Ros

Parfymer som jag tycker passar för hösten:

För henne:

För honom:

Unisex:

Hur doftar du i höst?