Hur doftar musk och vad är det egentligen?

Musk, eller mysk som det heter på svenska, finns i många olika varianter. Ursprungligen utvann man mysk från myskhjort men det är numera förbjudet i större delen av världen och mysken i parfymer som tillverkas idag innehåller istället syntetiska alternativ. Doften av mysk kan variera mycket, allt från den mjukaste, fluffigaste bomullsmysken till otroligt utmanande animaliska mysknoter. Det som gör mysk så speciellt i parfymvärlden är att i princip alla parfymer innehåller någon slags mysknot, även om man inte alltid kan identifiera det.

Hur doftar musk?

Som jag skrev i inledningen så varierar doften mycket mellan olika varianter. Om vi börjar med den mjukaste mysken så tillför den en slags ren, fluffig känsla till en doft. Tänk dig t ex rena lakan eller en mysig filt. Denna variant är väldigt vanlig i moderna parfymer, i synnerhet i parfymer marknadsförda för kvinnor. I dagens samhälle är vi besatta av att visa att vi är rena och fräscha vilket gör sig tydligt i parfymhyllorna. Det är inget fel i det men det finns något väldigt sexigt med att lukta lite orent, vilket leder mig till andra sidan av spektrumet; animalisk mysk.

Animalisk mysk kan också variera mellan olika sorter. De mjukaste doftar lite som när du doftar på pälsen på en katt, vilket har en animalisk doft men luktar fortfarande ganska rent. De lite ”smutsigare” varianterna kan lukta mer som svett, kiss, andedräkt osv. Nu tror jag säkert att många som läser satte kaffet i halsen! ”Parfymer som luktar svett och kiss?!”. Nej då… Eller jo, kanske lite.

”Parfymer som luktar svett och kiss?!”

Riktiga klassiker i parfymvärlden innehåller nästan alltid något smutsigt i bakgrunden. Man ska liksom inte riktigt märka av det, utan de ska ligga i bakgrunden och påverka vårt undermedvetna. ”Varför?” undrar kanske många.

I en intervju fick Roja Dove frågan om hans teori varför vi gillar animaliska noter i parfym. Hans svar var att våra sinnen utvecklades för att; hitta föda, hitta en partner samt undvika fara. Därför kan en svag doft av t ex svett undermedvetet förknippas med en möjlig partner och kan således uppfattas som att någonting doftar otroligt sexigt. Det måste göras väldigt subtilt dock, för som alla som någonsin har åkt tunnelbana vet, så är svettlukt inte så trevligt. Viktigt att understryka är att Roja Dove inte talar om feromoner (vars roll hos människan har avvisats i otaliga studier) eller något annat hokus pokus, utan att detta skulle vara rent evolutionärt.

Tips på parfymer med musk

Mjuk, fluffig musk

Sexig musk

Musk för den äventyrlige

Om du gillade det här inlägget får du gärna följa mig på Instagram och Facebook. Om du verkligen gillade det så kan du bjuda mig på en kaffe 🙂

Lämna en kommentar